Kako snimiti svoju radijsku emisiju?

djeca medijaJeste li ikada vidjeli radijski studio? To je mjesto gdje se emisije koje slušamo na radiju snimaju i uređuju. U biti, ništa posebno… Nekoliko stolaca, stol i nekoliko mikrofona na stolu. Mikrofon prenosi ljudski glas dalje; u domove, automobile i na radna mjesta svih onih koji slušaju radio u tome trenutku. Režija je prostorija u kojoj se emisija uređuje, u kojoj ljudi (režiseri) upravljaju sa svime što na radiju čujemo. Radijska režija izgleda poput komandne ploče nekog svemirskog broda. Dugmad, stotine lampica, čak i neki čudni satovi! Pa, stvarno je komplicirano. Ali, znate što?! I vi možete snimiti radijsku emisiju, i to bez ove zapetljane režije. Ona vam uopće nije potrebna.

Sada se sigurno pitate zašto onda sve to postoji ako nije potrebno? Zato da bi emisije zvučale bolje, da bi se mogle slati daleko, daleko, do udaljenih mjesta gdje se slušaju na radijskim prijemnicima. Ali, za snimanje vaše vlastite emisije potrebno vam je samo malo mašte i glasna kutija koju zovete radio, cd player, kasetofon i slično. Svoju emisiju možete snimiti i na računalu, ukoliko se znate njime služiti.

 

 

Što nam je potrebno?

Kao prvo, da bismo uopće mogli snimati, potrebni su nam kasetofon i kaseta. Ukoliko se znate služiti računalom, tada možete snimati i pomoću njega.

  1. U kasetofon umetnemo kasetu i pritisnemo dugme za SNIMANJE . Važan nam je i dugme PAUZE ili STANKE , pomoću kojega možemo zastati sa snimanjem kako bismo se odmorili. Dugme ZAUSTAVI koristimo kako bismo u potpunosti zaustavili snimanje.

 

  1. Ukoliko snimate emisiju računalom, potrebno je da računalo ima ugrađen mikrofon ili da se koristi drugi mikrofon koji se uključi u računalo. Pomoću programa za snimanje zvuka ili glasa možeš snimiti svoju emisiju. Isto kao i na kasetofonu postoji dugmad SNIMANJE, PUSTI, PAUZA I ZAUSTAVI, koje koristimo kao i na kasetofonu, klikom na njih. Jedan od najjednostavnijih programa za korištenje je SNIMATELJ ZVUKA (na engleskom jeziku SOUND RECORDER), koji se obično nalazi u DODACIMA operativnog sustava računala (Windowsa).

 

 

Osmišljavanje emisije

 

Nakon što ste osigurali tehnička pomagala – kasetofon i kasetu, ili računalo, morate osmisliti svoju emisiju. To uključuje osmišljavanje teme emisije i osmišljavanje sadržaja emisije.

 

Tema emisije je ono o čemu želite govoriti u svojoj emisiji. Jako je važno da znate o čemu ćete govoriti, da  budete sigurni u svoju temu i da znate dovoljno o toj temi. Pogreške u govoru, duge stanke i nesigurnost uvijek su prisutni na radiju i ne treba ih se bojati, ali je dobro da ih se izbjegne koliko je god moguće. Ponekad se čini kako je jako teško osmisliti temu za emisiju, ali u biti je to jako jednostavno. Samdjeca medijao se trebate zapitati – O čemu želim govoriti drugima? Ideje će onda dolaziti same, a neke od njih mogu biti obitelj, prijateljstva, škola, igra, crtići, glazba i sve drugo što vam je zanimljivo. Ali nikako ne smijete nekoga uvrijediti u svojoj emisiji! Uvijek trebate paziti da o svemu govorite pošteno jer se sigurno niti vama ne bi svidjelo da netko govori ružno o vama. Kada ste smislili temu emisije onda možete početi razmišljati o njenom sadržaju.

 

Sadržaj je radijske emisije sve ono što će biti u vašoj emisiji; od govora, pitanja i odgovora, glazbe, gostiju… Bilo bi dobro da sadržaj emisije zapišete na papir kako ne biste zaboravili što želite reći. To možemo nazvati plan snimanja emisije. Na početku je emisije potrebno pozdraviti slušatelje, predstaviti se i najaviti temu emisije. Ukoliko ste u svoju emisiju pozvali i gosta kojemu ćete postavljati pitanja, onda ga najavite na početku. Dobro je da vaš gost vidi pitanja prije emisije, kako bi se mogao pripremiti za svoje odgovore. Isto tako, gost ima pravo reći kako ne želi ili ne može odgovoriti na neko pitanje. Pri smišljanju onoga o čemu ćete govoriti morate paziti za koga snimate emisiju. Jesu li to roditelji, prijatelji, netko drugi? Kada znate tko će biti vaši slušatelji onda i emisiju morate prilagoditi njima, morate paziti kako se izražavate i da je ono što govorite razumljivo vašim slušateljima.

 

 

Još je nešto jako važno!

Iako ćete sve što ćete govoriti (uključujući i pitanja za gosta) zapisati na papir, bilo bi dobro da govorite onako kako razgovarate s prijateljima i da se ne čuje kako čitate s papira. Trebate biti opušteni i zabavni za svoje slušatelje. Iako ste vi ti koji će napraviti emisiju, slušatelji su uvijek najvažniji. Emisije ste i napravili radi njih, da biste im nešto poručili, da biste ih nečemu naučili ili ih jednostavno zabavili.

 

djeca medijaUkoliko će vaša emisija trajati malo duže, dobro je napraviti male stanke u kojima možete pustiti glazbu. To je dobro kako biste se, zajedno s gostom, malo odmorili od govorenja i dogovorili što ćete dalje govoriti. Ukoliko ne možete ili ne znate kako snimiti  glazbu, onda možete nešto i sami otpjevati. Možda tako svima pokažete da osim što ste izvrsni voditelji, još bolje pjevate! Pjevati može i gost, ili to možete učiniti zajedno. Sve ovo, baš sve, što će biti u emisiji upisujte u PLAN SNIMANJA EMISIJE, po redu kako će se i snimati.

 

Kada ste pripremili svoju emisiju i kada ste sami, ili s gostom, sjeli blizu kasetofona ili računala, pritisnite dugme SNIMANJE  i snimite svoju emisiju. Ukoliko vam je potreban odmor tijekom snimanja samo pritisnite dugme STANKA . Kada ste završili sa snimanjem emisije pritisnite dugme ZAUSTAVI  i to je to!

 

Dobro je da nakon snimanja vi prvi poslušate svoju emisiju. Kasetu premotajte na početak pomoću dugmeta VRATI , a potom za preslušavanje pritisnite dugme PUSTI. Ako ste zadovoljni sa svojom emisijom, onda je vrijeme da je putite svojim slušateljima, za koje ste emisiju i snimili.

 

Kao što vidite, snimiti emisiju nije teško i upravo zato trebate pokušati to i učiniti! Snimajući emisije učite kako se bolje izražavati, ljepše govoriti i smanjujete moguću tremu. Tko zna, možda ste upravo vi jedni od budućih velikih radijskih voditelja. Snimajte, pustite drugima da poslušaju i saznajte odgovor na ovo pitanje!