Potonuće Titanica

Titanic Side Large

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on
Once more you open the door
And you’re here in my heart
And my heart will go on and on

Stihovi odavno poznati i rado pjevani, priča o brodu koji je ušao u povijest pomorstva i pomorskih katastrofa također poznata, no prisjetimo se i danas tragične priče koje je zatekla britanski putnički brod na njegovom prekooceanskom putovanju.

Titanic je bio britanski putnički brod koji je 10. travnja 1912. krenuo iz Southamptona prema New Yorku. Gradnja je trajala pune dvije godine, a 100 tisuća ljudi vidjelo je njegovo izdanje u dužini od 268 metara i širini od 28 metara 31. svibnja 1911. godine. Titanic je bio unaprijeđen najnaprednijom tehnologijom, no na svom prvom putovanju udario je u ledeni brijeg u 23:40 14. travnja, a potonuo u 02:20 15. travnja 1912. godine.

Osim hrvatskih iseljenika koji su putovali brodom, poznata je uloga sedamdesetak hrvatskih mornara s broda Carpathia koji je plovio 58 milja jugoistočno prema Rijeci, a stigao je u pomoć u 04:10 sati. Mornari su sudjelovali u spašavanju putnika koji su stradali zbog hipotermije zbog niske temperature oceana, zbog pada s velike visine, a brodolom je zatekao tridesetak strojara u potpalublju za vrijeme njihovog rada. Titanic je doživio jednu od najvećih pomorskih katastrofa za vrijeme mira, a odnio je 1.522 ljudska života od ukupno 2.228 putnika.

Jeste li znali:

Morgan Robertson, nepoznati američki pisac, izdao je 1898. godine roman Futility, u kojem je opisao britanski putnički brod koji je bio najmoderniji na svijetu, a na svom prvom prekooceanskom putovanju udario je u santu leda i potonuo. Prema autoru, između brodova postojale su mnoge sličnosti: oba broda opisana su kao nepotopivi, nisu imali dovoljno čamaca za spašavanje, udarili su u santu leda i potonuli.

Članica Titanicove posade Violeta Jessup preživjela je potonuće Titanica, kasnije se ukrcala na Britannic koji je isto tako bio potopljen pod njezinim nogama, a nekoliko godina prije Titanicova potonuća doživjela je na Olympicu sudar s krstaricom Hawke. Umrla je prirodnom smrću.

Titanic se pri isplovljavanju zamalo sudario s brodom New York. Sudar je izbjegnut za samo jedan metar.

Potonuće Titanica bilo je povod za održavanje prve Međunarodne konferencije o zaštiti ljudskog života na moru u Londonu 1913. godine.

Titanicova sudbina inspirirala je mnoge, a napravljeno je 14 ekranizacija tog događaja. Najuspješnija bila je u filmu Titanic redatelja Jamesa Camerona u kojem su glavne uloge odigrali Kate Winslet i Leonardo DiCaprio. Film je osvojio čak 11 od ukupno 14 nominacija za glumačku nagradu Oscar.{1} Za ovaj je film snimljena pjesma My heart will go on u izvedbi Celine Dion koja je postala jedna od najpoznatijih pjesama snimljenih za neki film.

U povodu obilježavanja stote godišnjice potonuća Titanica, organizirana je izložba u organizaciji Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Održana su izlaganja o analizi potonuća broda s nautičkog, brodostrojarskog i radiokomunikacijskog stajališta, a posebnu pozornost usmjerili su prema brodu Carpathia i hrvatskim mornarima koji su sudjelovali u akciji spašavanju putnika s Titanica.

Slobodan Novković jedini je hrvatski autor koji je objavio dvije knjige o potonuću Titanica: Titanic: između povijesti i mitologije i Hrvati u katastrofi stoljeća. Novković se ovom temom bavi od svoje 14. godine života.

 

Autorica: Petra Marinčić

Fotografija: http://bit.ly/1esteC0

Izvori: http://www.skole.hr/ucenici/os_visi?news_id=1932; http://stereoklip.com/home/?p=1335; http://www.zagrebancija.com/hr-kvartovi/prisjetite-se-hrvata-koji-su-bili-na-titanicu_317080, http://www.pfri.uniri.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=320:poziv-na-izlobu-titanic-carpathia-100-godina-poslije&catid=34:vijesti&Itemid=203&lang=hr