Dani slobodne nastave uz Djecu medija – Bjelovarski srednjoškolci o problemima u medijima

Bjelovar

Učenici Ekonomske i birotehničke škole u Bjelovaru promišljali o posljedicama medija i o utjecaju medija na mlade

O posljedicama korištenja medija i utjecaju medija na mlade razmišljali su srednjoškolci Birotehničko-ekonomske škole u Bjelovaru uz Djecu medija u srijedu 9. travnja na ovogodišnjim Danima slobodne nastave. Ravnatelj škole – prof. Kranželić – zajedno sa svojim učenicima odlučio je pozvati Djecu medija kako bi zajedno uvidjeli koje su posljedice korištenja medija za mlade koji su im svakoga dana sve više izloženi.

U dva predavanja za dvije grupe, Djeca medija potrudila su se što življe i zornije okarakterizirati najveće probleme vezane uz mlade i uporabu medija, te su srednjoškolcima ponudili rješenja za svaki od problema.

Naravno predavanja su započela definiranjem medija i njihovom ulogom u svakodnevici. Na rezultat istraživanja Media Marketa iz 2013. koji pokazuje da ljudi tjedno provode 15,1 sati koristeći internet nitko nije ostao ravnodušan. Baš kada je mladim Bjelovarčanima postalo jasno koliko važnu ulogu igraju mediji u ljudskim životima, brojnim primjerima bili su uvedeni u problem senzacionalizma. Nakon tematizacije samog problema Djeca medija pokušala su mlade osvijestiti da ne stoje bespomoćni pred medijskim žutilom, te da trebaju i mogu zahtijevati kvalitetno novinarstvo.

Potom su na red došli problemi vezani uz oglašavanje i medijski prikaz ljepote. Da bi trebali sami selektirati što će na tržištu kupiti, a što ne, srednjoškolci su itekako shvatili, te da „ljepota“ ima svoju povijest i da lijepo nije ono što mediji zapovijedaju da jest.

Dakako bilo je govora i o „cyberbullingu“. Jedan od najvećih problema virtualnog svijeta učenici su dobro prepoznali te ponovno kroz dobre primjere zajedno s Djecom medija uvidjeli težinu i bitnost odgovornog ponašanja na društvenim mrežama.

Za kraj Djeca i učenici osvrnuli su se na probleme videoigara. Da videoigre mogu i razvijaju ovisnost, te da potiču na nasilno ponašanje, od danas mladim je Bjelovarčanima jasnije nego ikad prije. Predavanja su završila uz veliko oduševljenje i predavača i publike jer su učenici potvrdili da sada bolje razumiju medije i probleme koji se javljaju uz njih, te da će u budućnosti daleko ozbiljnije i odgovornije koristiti masovne medije.

Autor: Sebastijan Ivasović

Fotografija: Jan Ružić