Zašto mladi ljudi razmišljaju o samoubojstvu?

Antidepressants Suicide

Stupanj publiciteta koji dobije priča o samoubojstvu, proporcionalan je broju samoubojstava koja uslijede. Publicitet koji mediji često puta daju samoubojstvima jedan je od čimbenika koji ranjivu osobu može navesti da krene razmišljati u tome smjeru ili izvrši samoubojstvo. Priče koje dobivaju najveći publicitet, pojavljuju se na svim TV postajama, u tiskanim medijima, na internetu, posebno ukoliko uključuju poznate osobe, a one i te kako mogu utjecati na život jedne ili više osoba. Stoga je vrlo bitno držati se smjernica za medijsko izvještavanje o samoubojstvima o kojima smo pisali ranije. Izvještavanje o samoubojstvima u medijima, ukoliko je dobro može spriječiti tragičan gubitak ljudskih života, može spriječiti oponašanje suicidalnog ponašanja i ublažiti suicidalnu klimu, ali ukoliko je ono loše može poticati suicidalnost.
Ono što je najbitnije je da tekst ne stvori dojam da je samoubojstvo nešto normalno.

 

Kako prepoznati mladu osobu koja je pomišlja na samoubojstvo?

Često su to osobe koje su proživjele gubitak jako bliske osobe, prijatelja ili prekid veze. Takvo stanje stvorilo im je veliki stres koji dovodi do razmišljanja o okončanju svih problema. Jedan od razloga može biti razvod roditelja, problemi u školi, sukobi među vršnjacima ili teška bolest. Teško je prepoznati osobu i poziv u pomoć. No, ukoliko se osoba zatvori u sebe, premalo komunicira s okolinom ili je proživljela neko od ranije navedenih stanja, to već možete prepoznati kao “poziv u pomoć”. Jedan od pokazatelja može biti dodatna potreba za izolacijom. U adoescentskoj dobi nije rijetkost da mlada osoba ima potrebu za osamljivanjem i provođenjem vremena u razmišljanju o sebi kao individui, te postaje ranjiva. Vrlo je bitno jednako dobro razumjeti i one osobe koje će svoje probleme verbalizirati. Česta zabluda je da osoba koja o tome govori zapravo želi privući pažnju na sebe. Ekstremne promjene u ponašanju, nisko samopoštovanje, suicidalne prijetnje, promjene apetita i spavanja, depresija, znakovi su na koje trebate reagirati. Vrlo je bitno da na vrijeme prepoznamo ovakve pozive u pomoć.

Važno je znati

Djevojčice češće razmišljaju o samoubojstvu, a dječaci ih lakše realiziraju.

Preko 90% djece i adolescenata koji počine suicid imali su neki duševni poremećaj prije smrti, koji su često povezani s autodestruktivnim ponašanjem i odbacivanjem trenutačnog načina života.

Beznadnost i krivnja često se doživljavaju kao važni faktori u razvoju suicidalnog ponašanja.
Ukoliko mislite da ste sami u teškoj životnoj situaciji, nemojte sami proživljavati svu tu bol i patnju.
Sigurno postoji jedna osoba od povjerenja kojoj se možete otvoriti i objasniti kako se osjećate.
Obratite se stručnjacima. Mnogi od njih su online i spremni su pomoći u bilo kojem trenutku.
Zajedničkim snagama možete pobjediti sve teške trenutke.
Izabrati život unatoč svim okolnostima,najbolja je opcija.
Život može uistinu biti vrijedan življenja!
Autorica: Marija Renić

Fotografija: http://bit.ly/1eoPU58