Mickey Mouse u stripu – 84. rođendan najslavnijeg miša na svijetu

Mickey Comic Strip Duvet Cover Set Multi 1

Poznati svjetski lik Mickey Mouse prvi se put pojavio u stripu prije 84. godine, točnije 13. siječnja 1930. godine, i to u poznatom tabloidu New York Daily Mirror. Ako nacrtate jedan veći krug i povrh njega dodate dva manja, jedan s lijeve drugi s desne strane, svaki čovjek na svijetu znat će o kojem se liku radi. Tako jednostavan, a tako genijalan lik svjetski prepoznatljivog miša može nacrtati svatko, a možda je upravo u tome jedan od razloga njegove popularnosti. Simpatične Mickeyjeve uši jedne su od genijalnijih apstrakcija u povijesti ljudskog crtanja koje su obišle čitav svijet, stekle iznimno veliku popularnost, upotpunile stripove mnogih magazina i crtanih filmova te obogatile djetinjstva mnoge djece. Iako je Walt Disney umro prije 48 godina lik Mickey Mousea, kojega je taj veliki talentirani sanjar stvorio, i dalje živi i napreduje.

Kako bi došao do lika veselog malog miša koji je poprimio ljudski oblik, Disney je jako dugo razmišljao i crtao, a kada ga je stvorio i nazvao imenom, prvi ga je put prikazao u animiranom filmu Parobrod Wiile, 18. studenoga 1928. godine, u kojem je Mickey imao glavnu ulogu. Dvije godine kasnije Disney je Mickeyja predstavio prvi put i u stripu tabloida New York Daily Mirror. U tom su trenu zajedno s Waltom Disneyjem surađivali i Ub Iwerks i Win Smith koji su pripomagali u idejama animacijom i  znanjem o tinti. Ubrzo su Iwerks i Smith napustili Disneyja i otvorili svoju tvrtku. Tada se Disney našao u problemu i tražio novog talentiranog crtača. Oduševljen tom idejom bio je Floyd Gottfridson koji je od svog djetinjstva crtao stripove i sanjao da će mu to biti posao kad odraste. Nažalost, nikako nije mogao naći posao u tom području stoga je godinama crtao samo u svoje slobodno vrijeme. Kada je Disney Studio objavio da traži nove ljude Gottfridson je tog dana otrčao kući, pokupio svoj portfolio, došao u studio i dobio posao. Mislio je da će to trajati nekoliko mjeseci, no ta je vrlo uspješna suradnja s Mickey Mouseom potrajala dobrih 46 godina. Gottfridson je legenda koja je Mickeyjev lik obogatila mnogim novostima i stvorila mu originalnost i osobnost. Kako svaki heroj ima svoju heroinu tako je i Mickey dobio Minnie, nakon nje Goofyja te mnoge druge novitete. Nakon što je Gottfridson otišao u mirovinu lik je nastavio crtati Manuel Gonzales.

Strip, ili kako ga još zovu deveta umjetnost, svoje je žarište, uz Fancusku, Belgiju i Japan pronašao i u Sjedninjenim Američkim Državama. Osnova američke industrije stripa jest stvaranje masovne potrošnje stripova kroz ideju superjunaka, što možemo vidjeti ne samo kroz industriju stripa, već i filma. S druge strane potpuno drugačiji tip stripa ponudilo je francusko-belgijsko tržište, koje strip doživljava kao veliku umjetnost i puno pažnje posvećuje crtežima, te japansko gdje je važna radnja, dok je crtež samo sporedna stvar.

Svako je žarište stripa imalo svoje junake, poznate autore i još poznatije likove, no jedan od najuspješnijih jest definitivno Mickey Mouse koji je postao prepoznatljiv simbol na svijetu. Za njegovo postojanje uvelike su zaslužni njegov stvaratelj Walt Disney, ali i Floyd Gottfredson koji ga je upotpunjavao i kreirao dugi niz godina. Kad je Gottfredson otišao u mirovinu za svojeg je dugogodišnjeg animiranog prijatelja izjavio: „Mickey was my very exciting and satisfying companion for nearly forty-six years, and he is still very much alive and well.“

 

Autorica: Jasmina Černeka

Fotografija:

Izvor: http://stevestiles.com/mickey.htm